WAT DOET DE AMS?

Informeren, inspireren en zo een bewuste gemeenschap creëren van en voor mensen die bezig zijn met of geloven in het toepassen en integreren van mindfulness in de sportwereld.

De Academie voor Mindfulness in de Sport (AMS) wil informeren en inspireren. Dit doen we o.a. door informatie bijeenkomsten en workshops te geven, door blogs te schrijven, door toepassingen van mindfulness in de sportwereld te delen, door vragen te beantwoorden, maar vooral willen we een gemeenschap creëren van en voor mensen die bezig zijn met of geloven in het toepassen en integreren van mindfulness in de sportwereld.


De AMS denkt graag mee om mindfulness in de sport onder de aandacht brengen en vragen over de toepassing van mindfulness in sport te beantwoorden. Zo ontwikkelden wij, samen met het Sportcollege ROCMN en de Motivatiemeesters, voor het Utrecht Talent Centre een Leergang Talentcoach. En in samenwerking met de UBALL Academy ontwikkelde wij een Mentale Leerlijn, die nu deel uitmaakt van het talentontwikkelingsprogramma van de Academy.


WAT IS MINDFULNESS 

Mindfulness is een training die al duizenden jaren bestaat. En de moderne wetenschap is bezig met een inhaalslag over de impact van het formeel trainen van de geest door mindfulness training. In 1980 waren er één of twee onderzoeksartikelen over Mindfulness, in 2008 was er een toename van een paar honderd onderzoeksartikelen en in 2021 zijn er duizenden.


Als we het hebben over mindfulness in topsport, een alfa-competitieve omgeving, dan gebruiken we niet het woord dat de meeste mensen gebruiken, we gebruiken niet het woord meditatie. Maar we praten over mindfulness, omdat we er het woord training achter kunnen zetten. En als je je in een alfa-competitieve omgeving bevindt, wordt training geaccepteerd, dan is het goed, “we kunnen het trainen”.

 

In feite zijn er maar drie dingen die we als mens kunnen trainen. Je kunt je vak-/sportvaardigheden trainen, hier besteed je waarschijnlijk veel tijd aan, je kunt je lichaam trainen, en als derde, kunt je je geest trainen. En Mindfulness is een centrale pijler als het gaat om het trainen van de geest. Het loopt als een ader door alles heen, omdat de eerste pijler van mindfulness bewustzijn is. 


Bewustzijn van wat, van vier dingen. Je bewust zijn van je gedachten, je bewust zijn van je emoties, je bewust zijn van je lichamelijke gewaarwordingen en je bewust zijn van je directe omgeving. Degenen die zich goed bewust zijn van die vier dingen, hebben op zijn minst een kans om zich op de beste mogelijke manier aan te passen aan een meer optimale staat van zijn in het moment waarin alles plaatsvind, in het NU.


EFFECTEN VAN MINDFULNESS

Mindfulness is de laatste jaren enorm aan populariteit toegenomen. En met een goede reden:

De voordelen zijn onmiskenbaar. Degenen die mindfulness beoefenen, hebben:

  • een verhoogde frequentie in flow-status (het vermogen om beter te presteren in moeilijke omgevingen),
  • verbeterde aandacht en concentratie,
  • betere emotionele regulatie,
  • een verbeterd geheugen,
  • verbeterde slaap,
  • een stabiele stemming
  • minder vermoeidheid.

LATEN WE CONTACT MAKEN!

En te kijken hoe we samen kunnen werken aan het supporten van mindfulness in de sportwereld.